Δεκέμβρης 1944

Κατά τη διάρκεια του  επόμενου τετάρτου της ώρας, παρατηρούσα τους διαδηλωτές να καταφτάνουν στην πλατεία κρατώντας τα πλακάτ και σημαίες αγγλικές, αμερικάνικες, ρώσικες, ελληνικές… Στάθηκα έξω από το καφενείο του Γιαννάκη…, παρατηρούσα τη διαδήλωση να προχωρεί. Η κεφαλή της διαδήλωσης είχε φτάσει στο δρόμο που περνά μπροστά από τα Παλαιά Ανάκτορα, όταν τη προσοχή μου τράβηξαν φωνές μιας ομάδας αξιωματικών της αστυνομίας που έσκυβαν από το μπαλκόνι του δευτέρου πατώματος του κτιρίου, ακριβώς πάνω από το καφενείο. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι αξιωματικοί κρατούσαν όπλα έτοιμοι να πυροβολήσουν. Άλλοι ήσαν όρθιοι και άλλοι γονατιστοί, ώστε μόνο τα κεφάλια τους ήσαν ορατά. Ένας ή δύο σημάδευαν τη πρώτη γραμμή της διαδήλωσης. Υπέθεσα ότι τούτο ήταν απλώς μια προφύλαξη, σε περίπτωση που οι διαδηλωτές θα επετίθεντο  κατά της αστυνομίας.

Η πορεία πλησίαζε: άντρες, γυναίκες και παιδιά βάδιζαν σε γραμμές ανά οκτώ ως δέκα… Η διαδήλωση δεν έδειχνε τίποτε το απειλητικό. Μερικοί άντρες απηύθυναν φανατικά συνθήματα προς το μέρος του αστυνομικού σταθμού και του ξενοδοχείου, αλλά είχαν αρκετή δόση αστεϊσμού και πολλά πειράγματα αντηλλάγησαν  μεταξύ διαδηλωτών και θεατών από το πεζοδρόμιο.

Την προσοχή μου τράβηξε πάλι στο μπαλκόνι μια επιτακτική φωνή που έμοιαζε σαν διαταγή, στα ελληνικά. Εκείνη τη στιγμή η κεφαλή της διαδήλωσης βρίσκονταν σε απόσταση τριάντα μέτρων περίπου. Ο κύριος Σ. Μπάρμπερ του Ηνωμένου Τύπου μου εξήγησε αργότερα ότι η φωνή που είχα ακούσει ήταν διαταγή πυροβολισμού. Αμέσως οι αστυνομικοί άρχισαν να τραβούν τα κλείστρα των όπλων τους, όχι όμως με συντονισμό, σαν μια πειθαρχημένη ομάδα, αλλά διστακτικά, ο ένας μετά τον άλλο, δίνοντας την εντύπωση πως μερικοί από αυτούς δίσταζαν να υπακούσουν. Εγώ εξακολουθούσα να πιστεύω πως αυτό ήταν προληπτικό μέτρο και ξανάστρεψα τη προσοχή μου προς το πλήθος των διαδηλωτών που πλησίαζε.

Αυτό που συνέβη εκείνη τη στιγμή ήταν τόσο απίστευτο που, προς τη στιγμή, νόμιζα πως παρακολουθούσα κινηματογραφική ταινία… Οι αστυνομικοί άδειασαν τις σφαίρες των όπλων τους πάνω στους διαδηλωτές… Προς στιγμήν υπέθεσα ότι τα φυσίγγιά τους ήταν άσφαιρα ή ότι σημάδευαν πολύ πιο πάνω από τα κεφάλια του πλήθους. Πολλοί άλλοι γύρω μου έκαναν την ίδια υπόθεση. Αλλά αυτό που είχε συμβεί ήταν το χειρότερο που μπορούσε κανείς να φανταστεί. Άντρες, γυναίκες και παιδιά, που μόλις την  προηγούμενη στιγμή περπατούσαν κραυγάζοντας και γελώντας, γεμάτοι ζωή και περηφάνια, κυματίζοντας τις σημαίες τους μαζί με την αμερικάνικη σημαία, έπεσαν στο έδαφος, αίμα ξεπηδούσε από τα κεφάλια τους και τα σώματά τους, βάφοντας το δρόμο και τις σημαίες που κρατούσαν… Οι πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να πέφτουν , αντηχώντας ανάμεσα στα ψηλά κτίρια, και μεταξύ των ομοβροντιών ακούγονταν ξεφωνητά τρόμου και κλάματα πόνου καθώς το πανικοβλημένο πλήθος έπεφτε πάνω στα ματωμένα κορμιά. Οι αστυνομικοί έμοιαζαν πια σαν να φοβούνταν να σταματήσουν τους πυροβολισμούς και το θέαμα πρόσβαλε το αίσθημα κάθε Άγγλου που έτυχε να το παρακολουθεί…

Όσοι από τους θεατές βρισκόμαστε στη γραμμή του πυρός περιμέναμε από τη στιγμή σε στιγμή το ΕΑΜ να απαντήσει με όπλα. Πάνω στη σκεπή των κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ που βρίσκονταν στη πλατεία, υπήρχαν οπλοπολυβόλα τα οποία μπορούσαν να γαζώσουν ολόκληρη τη γειτονιά με καταιγιστικό πυρ. Το ΕΑΜ όμως περιορίστηκε σε βρισιές και απειλές. Δεν νομίζω πως υπήρχαν οπλισμένοι διαδηλωτές. η οργή του πλήθους ήταν τέτοια ώστε αν ήταν οπλισμένοι θα είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος εκείνη τη στιγμή.

                                                                                         από την Ελληνική Τριλογία W .BYFORD- JONES                                                                                Λονδίνο 1946

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s